Дослідження Dо IT Like Ukraine: національна ІТ-індустрія зростає попри все

Дата:

Українська ІТ-індустрія доклала чималих зусиль аби забезпечити свою стійкість та вийти на нові формати роботи у військових реаліях. З оптимістичним поглядом у майбутнє, Асоціація разом з ІТ-кластерами та партнерами провела національне  дослідження “Do IT like Ukraine”, щоб спільно проаналізувати  роль ІТ-індустрії в Україні, ії внесок в економіку держави під час війни, потенціал індустрії у майбутньому відновленні країни. Ціль нашого дослідження полягає також у тому, щоб віддати належне самовідданій роботі українських айтівців, які деліверять, волонтерять, захищають нас у кіберпросторі та на передовій

До та після – нова точка відліку 

До війни національна ІТ-індустрія стала одним із найбільших експортерів ІТ-послуг в Європі, яка щороку зростала на 25-30% та генерувала понад 4% ВВП України. ІТ-ринок був найбільшим та постійно зростав за рахунок формальної освіти та світчингу, забезпечуючи найбільшу кількість випускників з ІТ-спеціалізацією.

Війна стартувала новий відлік в історії індустрії. За підсумками десяти місяців 2022 року галузь принесла в економіку України 6 млрд дол США експортної виручки та досягла позначки зростання 10% порівняно з попереднім роком. За нашими прогнозами, до кінця року індустрія згенерує 7,1 мрлд до США та 2,2% зростання обсягу експорту відносно 2021 р. 

«В умовах війни та численних викликів ІТ-індустрія, разом з усією країною, демонструє феноменальну стійкість. Індустрія залишається єдиною експортною галуззю України, яка повноцінно працює у воєнний час, тримає економічний фронт країни, активно допомагає армії та підтримує потужний волонтерський рух. 

 ІТ-компанії продовжують працювати та виконувати проєкти навіть в умовах блекаутів, своєчасно сплачують податки, збільшують присутність на глобальному ринку та залучають нових клієнтів. Саме завдяки таким унікальним властивостям та досвіду, українська ІТ-галузь має всі передумови стати основним драйвером відбудови України після закінчення війни», – підкреслює Костянтин Васюк, Виконавчий директор Асоціації. 

Стійкість ІТ-компаній

Більшість технологічних компаній змогли забезпечити безперервність бізнес-процесів та у перший місяць війни зберегти продуктивність на рівні 85-90%, а починаючи з квітня відновити позитивну динаміку росту. 

Абсолютні всі ІТ-компанії стикнулись із проблемами, пов’язаними із війною. За даними досідження, понад 34,3% компаній успішно пристосувались до нових реалій, 61,3% – тобто переважна біьшість ІТ-компаній подолали не всі виклики, але в цілому працюють стабільно.

Серед найбільших викликів для компаній стали: 

  • міграція працівників та їх сімей, релокація компаній
  • заборона виїзду ІТ-фахівців за кордон
  • призов ІТ-фахівців
  • утримання клієнтів та  мінімізація ризиків в роботі з клієнтами
  • валютне регулювання та обмеження, введені НБУ

Позитивні показники по індустрії стали можливими завдяки масштабному і швидкому переформатуванню індустрії під час війни, більшості компаній вдалось ефективно реалізувати плани безперервності бізнесу, перейти на гнучкі моделі роботи, релокувати команди та диверсифікувати офіси в Україні й за кордоном. Компанії продовжують безперервно працювати та виконувати проєкти навіть в умовах блекаутів, своєчасно сплачують податки, залучають нових клієнтів, активно виходять на глобальний ринок.

«Багато років ми підтримуємо IT Ukraine Association. В рамках нашого партнерства ми підтримуємо ініціативи, що стимулюють розвиток ІТ індустрії в Україні, промотують її на міжнародній арені та допомагають створювати майбутнє країни разом. Дослідження Do it like Ukraine показує нам всі ті визначні здобутки, які вже зробили наші ІТ фахівці, успішні бізнес-кейси, що вони реалізували в умовах постійної «турбулентності» На основі дослідження можна зробити прогнози щодо того, яким чином ІТ галузь допоможе у відбудові України в майбутньому», – зазначив Андрій КАШПЕРУК, Заступник Голови Правління з питань роздрібного бізнесу UKRSIBBANK BNP Paribas Group, генерального партнера дослідження.

Релокація

Внаслідок повномасштабного вторгнення 70,8% ІТ-компаній провели незаплановану релокацію, чверть з них – повну. 16,7 % компаній провели повну чи часткову релокацію за кордон. Географія релокації компаній змінювалась і на сьогодні список Top 10 країн включає: Польщу, Німеччину, США, Португалію, Болгарію, Чехію, Румунію, Молдову, Іспанію, Канаду. 81,5% релокованих закордон ІТ-компаній все ж планують повертати бізнес в Україну за умови скасування воєнного стану та повного припинення бойових дій.

Цього року кожен, хто виїхав до Європи, зрозумів, наскільки в Україні круті IT-рішення для повсякденного життя, навіть у порівнянні з країнами ЄС. В дослідженні ми показали, наскільки глибоко IT вже проникло в економіку – а війна ще й поглибила це проникнення. А також продемонстрували, що IT-індустрія буде основою для відновлення економіки України – її роль видна вже зараз, коли кожен сегмент економіки стикається з безпрецедентними викликами через брак людей, грошей та інших ресурсів.  IT-індустрія завдяки зростанню експорту стане амбасадором українського бізнесу за кордоном. І в той час як Європа буде допомагати нашій країні з відновленням, українське IT буде цифровізувати Європу“, – Станіслав Шум, CEO та засновник, TopLead, співавтори проєкту.

ІТ-фахівці та підтримка держави

З перших днів війни ІТ-індустрія активно допомагає ЗСУ та державі. У 70% компаній спеціалісти служать у Збройних Силах України. З них, у 43% компаній кількість спеціалістів в ЗСУ складає до 5%. Ще у 25% компаній – ця цифри становить від 5 до 15% фахівців. Окремий трек – підтримка індустрією потужного волонтерського руху, який уособлює сьогодні 200 тис ІТ-армія. Фактично у 95% компаній хоча б один ІТ-фахівець доєднався до кібервійська

Фандрейзинг та волонтерство також стали невід’ємною частиною повсякденної діяльності компаній. 95% ІТ-компаній та понад 90% ІТ-фахівців регулярно перераховують кошти на допомогу державі, закуповують екіпіровку, техніку, дрони, необхідне обладнання та зброю для пришвидшення перемоги над ворогом. Цікаво, що майже 18% компанії не афішують свою допомогу

Адаптативність та продуктивність ІТ-сектору вражає наших міжнародних партнерів та клієнтів. Вони захоплені нашою стійкістю,  професіоналізмом та відповідальністю. Водночас ІТ галузь зараз потужно підтримує економіку як валютними надходженнями, так і волонтерськими та благодійними проєктами. Наприклад, тільки компанія ЕРАМ надала допомогу Україні  вже більше 90 млн грн з початку війни. Думаю, якщо порахувати внесок від ІТ індустрії загалом, то він буде вражаючим. Дослідження Dо IT like Ukraine наглядно показує, як ІТ галузь розвивається в часі війни, як вона трансформувалася, щоб адаптуватися та які нові виклики прийняла. Дякуємо ІТ асоціації України, що зібрала та проаналізувала цю інформацію, яка буде корисною не тільки для ІТ індустрії, але й багатьом дотичним до неї сферам. Адже без ІТ складової зараз важко уявити будь-який бізнес. Відтак, маємо сподівання, що ІТ галузь стане одним з ключових драйверів у відбудові української економіки“, – Андрій Трофімов, керівник західноукраїнської локації ЕРАМ Ukraine, партнер проєкту.

Єдина експортна галузь, що повноцінно працює

Індустрія залишається єдиною експортною галуззю України, яка повноцінно працює у воєнний час та змогла збільшити обсяги експорту відносно минулого року, інші ж зазнали суттєвих втрат. Так, наприклад металургія  впала на 59 %, експорт мінеральних продуктів на 46,1 %, продуктів хімічної промисловості на 42,6 %. На цьому фоні, частка експорту ІТ-послуг у ВВП збільшилась на 51%  та становить 5,4%. Так само, частка ІТ в експорті послуг зросла на 24% та становить практично половину (47,0%) всього експорту послуг.  

Станом на 1 листопада, за даними ДПС, сума сплачених ІТ-індустрією податків та зборів склала 26,6 млрд грн. 

Компанії продовжують безперервно працювати та виконувати проєкти навіть в умовах блекаутів, своєчасно сплачують податки, залучають нових клієнтів, активно виходять на глобальний ринок. Відповідно до дослідження, 43,1% ІТ-компаній очікують зростання бізнесу за результатами року. 93,4% ІТ-компаній планують продовжувати інвестувати в Україну.

Проект «Do IT Like Ukraine» є свідченням незламності і сталості українського ІТ. За результатами дослідження ми зрозуміли, що насправді ІТ-фахівці прагнуть залишитися в Україні, а компанії планують продовжувати інвестувати в український ринок. Ми показали, наскільки важливим для економіки зараз стає українське ІТ, сягаючи майже 50% в експорті ІТ-послуг. І наскільки важливим є внесок ІТ-компаній та фахівців у волонтерство на підтримку України. Ми тримаємо економічний та кібер-фронти, і йдемо разом до перемоги. Be brave like Ukraine. Do IT like Ukraine”, – зазначає, Юлія Малич, керівниця проєкту.

Синергія держави та бізнесу

Ключовим фактором подальшого зростання індустрії в умовах воєнного часу стає синергія бізнесу з державою, відпрацювання спільних механізмів та ініціатив, які дозволять індустрії максимально використати свій потенціал.  

2022 рік, незважаючи ні на що, він був показовим. Держава та бізнес продемонстрували неймовірну стійкість і взаємну підтримку. У цій синергії народились і попри війну успішно розвиваються важливі для країни проєкти як то Дія.City, IT Generation. Нам і надалі важливо йти до перемоги разом, генеруючи нові ідеї, тримаючи економічний фронт. Так ми зможемо уже зовсім скоро так само спільно відбудовувати нашу країну, трансформувати її у країну стартапів, високих технологій та успішних цифрових проєктів”, – вважає керівниця Проєктного офісу Дія.City Наталя Денікеєва, Міністерство цифрової трансформації, партнер розділу «ІТ під час війни».

ІТ-ринок

Попри війну ІТ-ринок зростає. На сьогодні галузь нараховає майже 309 тис ІТ-спеціалістів. Дослідження винагород ІТ-галузі від Korn Ferry у 2022 р. демонструє кілька основних тенденцій:

  • специфіка роботи галузі зумовлює залучення ІТ-компаніями ФОПів. З такою моделлю працює 76% компаній;
  • незважаючи на війну, більшість ІТ-компаній планують збільшувати бюджет компенсацій; зокрема 82% ІТ-компаній планують збільшити компенсації до кінця 2022 р.
  • існує суттєва різниця заробітної плати залежно від позиції ІТ-фахівця чи працівника;
  • регіональний розподіл винагород розглядати некоректно через міграцію ІТ-фахівців та релокацію ІТ-компаній.

Блекаути та поточні виклики

10 жовтня 2022 р. росія почала завдавати масованих ракетних ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури, що призвели до відсутності електропостачання майже по всій території України. Це стало черговим викликом для галузі та поставии на перший план ризики, повʼязані з відсутністю інтернету та мобільного зв’язку.

Український ІТ-бізнес робить все можливе, аби забезпечити максимальну готовність до будь-якого сценарію подій. Більшість компаній постійно адаптують свої BCP та передбачають декілька варіантів реагування на ризики:  

  • приміщення обладнані генераторами
  • диверсифікована мережа інтернет провайдерів та використовуються  Starlinkи
  • зроблені запаси палива
  • ключові системи заведені у «хмару»
  • оплачується релокація в інший регіон
  • офісі оснащені для безперевної роботи та проживання команд
  • оплачується коворкінг
  • Діють різні внутнішні канали інформування/сповіщення для працівників
  • Для працівників закуповуються повербанки та інше.

Сьогодні топ-менеджер у ІТ, як громадянин України і власник бізнесу кожного дня ставить собі одне і те ж саме питання: “Що робити?” І саме по цій причині, ми без вагань вирішили підтримати підготовку цього крутого звіту. Щоб бізнес отримав всеохоплюючу інформацію про стан індустрії, основні тенденції, проблеми та переваги, і на базі існуючої інформації зміг прийняти найкраще управлінське рішення. Як результат, індустрія сягне нових висот. А даний звіт дуже цьому посприяє – Олексій Урос – Директор з розвитку бізнесу, ЮФ “Asters”, юридичний партнер проєкту.

Ми дякуємо партнерам дослідження TopLead, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, EPAM UkraineAsters, а також всім ІТ-кластерам, які підтримали наше дослідження: Kharkiv IT Cluster, IT-Association Vinnytsia, IT FAMILY Odessa, Kyiv IT Cluster, IT Dnipro Community, Cherkasy IT Cluster, ІТ-кластер Тернопіль, Konotop IT-Cluster, IT Cluster “Chernivtsi IT Community”, Chernihiv ІТ Cluster, IT Cluster Khmelnytskyi, MARIUPOL IT-CLUSTER, Lviv IT Cluster

Окрема подяка нашому міжнародному партнеру – європейському ІТ-хабу Emerging Europe, який працює з 23 країнами Центральної, Східної, Південно-Східної Європи, та медіа партнерам Dev.ua та Суспільне Новини.

 

Завантажити звіт можна за посиланням: https://itukraine.org.ua/files/reports/2022/DoITLikeUkraine2022.pdf

Теги