“Криза, пандемія, апокаліпсис. Що відбувається із ІТ?” – головні тези з лекції

Дата:

Як світова криза вплине на ІТ ринок? У якому напрямі сьогодні найкраще розвиватися молодим ІТ спеціалістам? На ці та інші питання під час онлайн-лекції STUDIT OPEN ONLINE відповідав директор черкаської ІТ компанії DefaultValue Роман Кузуб. Головні тези виступу – у добірці Cherkasy IT Cluster.

Що відбувається у світі сьогодні?

Кризу передбачали вже давно. Її не спровокував COVID-19, але однозначно посилив. Варто пам’ятати, що кризи – циклічні. Вони відбуваються кожні 7-9 років. Але після кожної кризи світова економіка відновлюється і росте. Ніколи не було, щоб криза взяла і вбила всіх. Криза дає можливість побачити реальну цінність компаній, які працюють під час кризи. Виживе найсильніший.

Як криза впливає на ІТ? 

За даними Railsware, які опитали близько 100 ІТ компаній України, більше 38% компаній продовжують наймати ІТ спеціалістів, як і раніше, 35% – наймають, але менш активно. Це говорить про те, що компанії ще не відчули якогось суттєвого відтоку клієнтів. 

Водночас інші дослідження говорять, що близько 75% компаній очікують падіння галузі і лише 4% – оптимістичні і чекають на зростання.

Як справи в DefaultValue?

По частині проектів навантаження не змінилося. По деяких – навіть виросло. Водночас ми очікуємо на зниження активності у розмірі 10-20% протягом року. 

Ми маємо великий офіс, де ми раніше працювали. Зараз більшість працюють удома. Ми допомогли перевезти техніку для цього. ІТ – це сфера, в якій майже всі процеси можна перевести в онлайн. За внутрішніми відчуттями, ми стали трішки менш ефективними. Але порівняно з іншими бізнесами, які закриті, все значно краще. Ми працюємо і не зменшували обсягів роботи.

Нових членів команди ми поки не наймаємо. Але це пов’язано з тим, що в нас була ціль – набрати багато нових людей на початку року. Ми закрили це питання до початку кризи.

Чого чекати?

На мою думку, коронавірус і фінансова криза – хоч і непроста річ, але може бути корисною для ІТ сфери. Чому так? Тому що велика кількість бізнесів, які раніше косо дивилися на онлайн, віртуальну присутність, зараз вимушені йти в інтернет. Ті, хто не мали власних сайтів і служб доставки, вимушені їх створювати. Бізнеси, що можуть працювати під час карантину, вимушені замовляти ІТ рішення.

Водночас не варто очікувати буму в ІТ. Навряд чи сфера активно зростатиме у найближчі рік-півтора. Винагорода ІТ спеціалістів лишатиметься на рівні з сьогоднішньою, а може і дещо зменшитися. Попри це, зарплата ІТ спеціаліста є високою в Україні порівняно з іншими галузями. Отже, сектор ІТ лишається привабливим – у ньому так само вигідно працювати.

Сьогодні в Черкасах близько 50 ІТ компаній. У світі ІТ ринок виростає на 5-7% на рік, а в Україні – до кризи було і 30%. Це вибухове зростання! А значить є великий попит на якісні кадри. І цей попит лишиться. Зокрема, і в нашому місті.

Як криза вплине на ринок праці в ІТ? 

Конкуренція на ринку виросте. Але, за моїми прогнозами, ринок перейде від найму слабких спеціалістів до більш високого рівня. Коли спеціаліст має знання, орієнтується на результат, прагне більшого, а не просто має базові знання у програмуванні.

Багато компаній зараз планують переглядати продуктивність людей у команді. Менш ефективних людей замінять більш ефективні. На ринку з’являться низка людей, які хоч і мають досвід, але не мають бажання розвиватися і вчити нові технології.

Конкуренція між компаніями виросте. На ринку зменшиться кількість замовлень. Відповідно буде запит на якісних спеціалістів у сфері продажів і маркетингу.

Що робити тим, хто збирався будувати кар’єру в ІТ?

Поріг входу в ІТ сферу вже зараз високий. Нижчим він не стане. Робота, як мінімум, вам має подобатися. Якщо ви хочете будувати кар’єту ІТ спеціаліста – поставте собі питання, чи приносить вам ця справа задоволення. Дві речі, які треба розуміти, якщо зібрався в ІТ: 1) що це складно, 2) що це має викликати справжнє зацікавлення.

В якому напрямку розвиватися?

Від кризи постраждають не технології, а конкретні галузі. Наприклад, нафтовий ринок. Натомість напрями ІТ, як і раніше, лишаються актуальними. Моя головна порада – не обирати чогось “хайпового” і нового. Хайп мине. Водночас сьогодні гарною конкурентною перевагою стає фулстек (бекенд + фронтенд). У період економії, коли ти маєш хоча б мінімальні знання в обох напрямах, маєш значно більшу цінність. 

Оскільки конкуренція росте, варто розвивати не лише знання технологій, але й “софт скіли”. Про що йдеться? Про вміння якісно комунікувати, стресостійкість, системний підхід, знання англійської тощо. Не буває гарного програміста без знань англійської. Слідкуйте за ІТ трендами – не варто кидатись у все нове, але слід знати, що вони є. Будьте проактивними – пропонуйте якісні рішення команді. “Софт скіли” й раніше були важливими, але нині можуть стати визначальними.

Ще одна порада: не забувайте, що ІТ – це не лише розробники. Я вже згадував про маркетологів. Також є перекладачі, менеджери, QA-спеціалісти та інші. Якщо програмування вам не подобається – подумайте про альтернативу, яку надає ІТ галузь.

Теги