Черкаська команда представить Україну на всесвітніх змагання з FTC-робототехніки

Дата:

Черкаська команда із робототехніки CORE, що змагається у лізі First Tech Challenge (FTC), представлятиме Україну на всесвітніх змаганнях. Її учасники – учні Черкаського фізико-математичного ліцею. До участі у змаганнях школярі готуються уже понад рік: окрім ідеально відточеної технічної частини, самотужки займаються залученням інвестицій для забезпеченням команди необхідними комплектами роботів. 

Перший склад CORE в кінці 2019 року зібрав її лідер Михайло Ткаченко. Тоді хлопець об’єднав вісім учнів Черкаського ФІМЛІ: десяти- та одинадцятикласників. Зараз же до складу команди входять п’ять осіб: Михайло Ткаченко, Михайло Кукла, Владислав Омеляненко, Микола Матейчук та Єгор Чорний

Однією з головних цілей об’єднання в команду стало бажання не лише досягти високих результатів у робототехніці, а й показати одноліткам цінність практичних навичок для подальшого професійного розвитку.

– Зараз серед українських учнів досить популярною є участь у теоретичних олімпіадах. Нам це не подобалося, ми вирішили, що навички цінніші, ніж знання. Тому й заснували “CORE”, – розповідає лідер команди Михайло Ткаченко. – Суть у тому, що ми отримуємо досвід у будуванні, програмуванні, проєктуванні робота, в залученні інвестицій. Це буде корисним у майбутньому.

Попри доволі юний вік, кожен учасник команди вже встиг досягти високих результатів. За словами хлопців, теоретичні знання вони черпають із відвідування різних курсів програмування як у школі, так і за її межами. Наприклад, Микола Матейчук проходив курси GeekHub. Міцну “базу” дає й участь в олімпіадах з інформатики. Водночас практичні навички здобувають на змаганнях. Крім цього, у “скарбничці” Владислава Омеляненка участь в хакатоні компанії eKreative, де він здобув перше місце.

Учасники команди додають, що з часом зрозуміли й необхідність менторської допомоги. У зв’язку з цим залучилися підтримкою партнера Noosphere Engineering School. 

– Це така лабораторія, де можна створювати проєкти без залучення власних матеріальних ресурсів, тобто грошей. У ній є два ментори – Сергій та Марина. Вони допомагають нам по технічній частині, залученні коштів й інколи SMM, – зазначає Микола Матейчук. 

Також саме на базі лабораторії Noosphere Engineering School проходять зустрічі команди. 

Усе це допомогло “CORE” уможливити змагання у FTC-лізі, яка відрізняється від початкової своєю складністю та потребує використання навичок програмування. У Черкасах – це єдина команда такого рівня. 

Попереду в юнаків – участь у змаганнях світового рівня, відбірковий етап яких пройде в Румунії. Якщо черкаські робототехніки здолають його, далі – змагання у США. 

За словами лідера команди Михайла Ткаченка, змагання відбуваються в формі гри, завдання якої змінюються кожен рік.  Його учасники отримають вже 12 вересня. Перші змагання стартують весною. 

– Ми вже отримали електронний та механічний комплекти, тож розбираємося, як програмувати робота й керувати ним. Також плануємо наступні кроки, – зазначає Михайло. – Мета команди – розробити робота, який буде досконало виконувати завдання, задане темою сезону. 

Змагання FTC-ліги ділиться на два режими: автономний та дистанційний. За словами учасників черкаської команди, складніший – перший.

– Тут використовуються OpenCV та елементи штучного інтелекту, які треба запрограмувати звичайним школярам. Це реальний челендж, – розповідає Владислав Омеляненко. – Не такий простий і дистанційний режим, адже потрібно налагодити зв’язок драйвера із самим роботом і тому подібне.

У “CORE” зазначають, що зараз у них зроблена база робота, але попереду ще багато роботи, серед якої і створення маніпулятора. 

Діляться учасники команди й однією із “фішок” майбутнього творіння. Говорять: завдяки їхньому інженеру Михайлу Куклі робот повністю контрольовано зможе рухатися по різних осях: 45 градусів, крутитися на одному місці. 

– Також хочемо зробити акцент на автономній їзді робота, яка триватиме 30 секунд під час змагань. Але тут потрібен буде гарний софт, а також нові люди, – розповідає лідер “CORE”. 

Так, нещодавно до команди приєдналася нова учасниця Поліна.

– Поліна – програміст. Спочатку вона допомагала нам по гранту, але потім пристосувалася й тепер із нами. Але в планах – залучити ще кількох учасників, адже роботи додається, – ділиться Михайло Ткаченко.

Члени команди говорять: аби займатися робототехнікою, замало лише технічної підготовки.

– Робототехніка – дуже обширна наука, вона вміщує в себе багато інших: з одного боку – креативність, з іншого – фізика, математика, програмування, – зазначає Єгор Чорний. 

Щодо часових меж учасники діляться, що готуються до змагань вже близько року. Не зупинялися й під час жорсткого карантину – працювали дистанційно.

–  У нас були конференції в Skype двічі на тиждень. Але тоді була відсутня потреба збиратися наживо, оскільки ми перебували на етапі, коли необхідно було залучити інвестиції та працювати над SMM, – згадує Михайло Ткаченко. 

Вже влітку в середньому команда зустрічалася 3-4 години на тиждень. Зараз переходять на інший графік. У планах – отримати 6 годин робототехніки. 

Учасники команди наголошують: саме залучення матеріальних ресурсів займає найбільше часу. У цьому напрямку вони працювали близько року, і лише через сім місяців вдалося залучити перші інвестиції. 

– Набір для FTC коштує набагато дорожче, ніж для інших ліг. Це також одна із причин, чому в Україні дуже мало таких команд, – розповідає Єгор Чорний. – Спочатку частину коштів ми отримали від ФІМЛІ. Потім збирали у спонсорів на другу частину набору – його “мізки”. 

Станом на сьогодні “CORE” отримала інвестиції від 4 IT-компаній, зокрема “Master of Code Global”, “SPD-Ukraine”, “Ekreative” та “Sloboda Studio”. Окрім цього, команда виграла два гранти на суму 18 000 грн.

Попри це, учасники й надалі потребують матеріальної підтримки для здійснення поїздки на світові змагання. 

– Ми вже придбали набори, у нас є кошти на SMM, маємо місце для тренувань, але немає основних коштів, що потрібні на саму поїздку: авіаквитки, проживання в готелі, реєстрацію на змагання, – ділиться засновник команди Михайло Ткаченко.

У “CORE” додають, поки вони самостійно шукають матеріальні ресурси для розвитку, в інших країнах підтримка для команд робототехнічної FTC-ліги існує на державному рівні.

– Наприклад, у США участь у змаганнях FIRST підтримується державою та найбільшими компаніями, серед яких Apple, NASA, Ford, – зазначає Микола Матейчук. 

– В Америці команд набагато більше, ніж будь-де, – говорить Єгор. – Навіть є одна команда, що тренується поряд із NASA. Тобто у них дуже тісна співпраця. Одне із наших завдань – досягти такої ж співпраці.

Попри складнощі, команда не здається. Своєю участю в міжнародних змаганнях учасники хочуть популяризувати FTC-робототехніку, а також залучати до цього напрямку й інших школярів. 

– Наша ціль – чемпіонство на всесвітніх змаганнях. Таким чином ми хочемо задати тренд, – зазначає лідер “CORE” Михайло. 

Юнаки впевнені: підтримка команд, що займаються робототехнікою, визначає майбутній вектор розвитку країни, яка в результаті отримує досвідчені кадри. 

Теги