“Зупиніть планету – я зійду”: головні тези із лекції

Дата:

Самоізоляція стала викликом для багатьох із нас. Перебування вдома і комунікація з людьми лише онлайн – ті події, до яких були готові не всі. Та надалі нас чекає новий виклик – вихід із карантину, новий формат спілкування із людьми і загалом – новий світ, який уже не буде таким, як до пандемії COVID-19.

Як не зійти з розуму, коли всі навколо тільки те й роблять, що обговорюють тему коронавірусу, під час онлайн – лекції розповіла психолог і бізнес-тренер Ірена Брик. Головні тези з онлайн-зустрічі – у статті  Cherkasy IT Cluster.

Карантин 2.0: більше ніякої роботи в піжамі

Якщо ви – серед тих, кому досі доводиться працювати з дому, кілька порад для вас. Лягайте і прокидайтеся в один і той самий час. Не розслабляйтеся і не впадайте у “сплячку”, прокидаючись по обіді. Карантин розслабляє – і це має свої мінуси. Серед таких – втрата продуктивності роботи. Вставайте тоді, коли зазвичай встаєте на роботу. Не працюйте в піжамі – вдягайте одяг, що налаштовуватиме на продуктивну роботу.

Рухайтеся! Раніше ви діставалися на роботу і витрачали на це життєвий ресурс. Тепер же організм отримує менше фізичних навантажень. Компенсуйте це вранішньою руханкою, качанням пресу чи ще чимось. Не любите зарядку – танцюйте або дайте організму інші фізичні навантаження, які вам будуть до смаку.

Їжте побільше продуктів жовтого і помаранчевого кольору – це природні антидепресанти. Такі продукти як морква, гарбуз, банани, жовті яблука, апельсини здатні знизити депресію і стрес.

Не забувайте про правильне дихання. Воно також може заспокоїти під час стресової ситуації. Ще одні “ліки” – сміх. Зідзвоніться із тими, з ким можна весело посміятись. Пробуйте щось нове. Слухайте стиль музики, який ніколи не слухали до цього. Або можете запалити аромасвічку і насолодитися нею, якщо не робили цього раніше.

Поверніться до себе лицем

Ми живемо в динамічному світі, в якому часто не знаходимо часу на самих себе. Ми часто знаємо багато інформації про новини, справи наших рідних, сусідів і колег, але мало що знаємо про себе. Пандемія – крута штука, яка дозволить усьому людству повернутися до себе лицем.

Якщо людина не може сама з собою бути наодинці, це значить, що вона не сприймає себе такою, яка є. Це доведено всіма науковцями, які працюють у напрямі вивчення людини. Якщо ви можете вимкнути будь-який гаджет, щоб побути з самим собою, вам комфортно, це той стартовий момент, коли ви можете щось творити.

Короткі плани і швидка адаптація

Карантин – час, коли варто робити короткі плани замість довгих. На жаль, ми живемо в час невизначеності. Тому нам складно планувати майбутні подорожі чи інші активності, пов’язані з накладеними обмеженнями. Через це варто перейти на короткострокове планування. Робіть графік дня, плануйте на кілька прийдешніх днів або тиждень. Це дозволить працювати продуктивніше. Натомість довгі плани, які можуть не збутися, мають ризик створення дискомфорту і розчарування.

Запасайтеся багатьма сценаріями життя. Вимальовуйте найгірший сценарій і найкращий. Коли щось станеться погане, ви до цього будете готові. Якщо станеться круте – все спрацювало на вас. 

Адаптуйтеся – це важливо. Уявіть, що ви медики швидкої. Вони не знають, що вони побачать, коли їдуть на виклик. Але лікарі моментально адаптуються і роблять те, чого потребує пацієнт. Будьте медиками швидкої для самих себе. Прийміть ситуацію такою, якою вона є. Підходьте до ситуації, яка склалася, наче так буде завжди. Не чекайте, коли буде краще. Завтра буде інакше – адаптуєтесь знову.

Довіряйте першоджерелам

Сьогодні нас оточує низка інформації: у ЗМІ, соцмережах і просто почута від інших. Ми вже маємо інтоксикацію від інформації. Не пропускайте її через себе. Фільтруйте її. Споживати інформацію варто із першоджерел. Від лідерів думок, тих людей, які цю інформацію створюють, а не лише передають. 

Не варто коментувати все підряд. Уявіть, що ви йдете по вулиці, почули обривок розмови і вирішили влізти в неї і почати коментувати. Це важко уявити, правда? Чому тоді ми так робимо в інтернеті?

Новий тип комунікації

Після виходу з карантину ми вже не будемо такими, як раніше. Частина матиме страх дистанції і комунікації. Що з цим робити? Нічого. Відбувається перезавантаження світу. Дайте собі час пристосуватися до цієї думки.

Новий поштовх отримає розвиток онлайн платформ. Адже частина людей після карантину захоче продовжити роботу з дому. Майбутнє – за комунікаціями в інтернеті. Зокрема, йдеться й про конференції, які в офлайні збирали сотні й тисячі людей. У найближчому майбутньому спостерігатимемо за ними лише в інтернеті.

Післякарантинні тренди

Будьте креативними. Креативний інтелект затребуваний в усьому світі. Нам потрібні нові сервіси – можете їх втілити в життя. Затребуваними стануть магазини без персоналу і додатки, спрямовані на зменшення фізичного контакту з людьми.

Певні бізнеси зникнуть назавжди. На сьогодні, за дослідженнями, більше 20% бізнесів в усьому світі вже ніколи не відновлять свою роботу. Вони збанкрутували раз і назавжди. Загалом карантин – гарний струс для брендів і людей. Час, що змушує подумати, які послуги далі надавати, щоб утриматися на плаву. Бізнес потребує інноваційних рішень.

За прогнозом, люди будуть менше купувати. Більше братимуть усе в оренду – це вигідніше. Все більше бізнесу йтиме в онлайн. Замість модних речей люди купуватимуть зручні та комфортні.

Темп життя знизиться. Туристичні напрямки обмежуються – зате зможемо більше дізнаватися про власну країну, подорожуючи нею. Проводитимемо більше часу із сім’єю та близькими. 

Теги