Онлайн-лекція “Карантинне ІТ – Юридичне рев’ю”

Дата:

Про особливості роботи ІТ ринку під час карантину, нове трудове законодавства та перевірки інспекторів Держпраці розповів під час онлайн-лекції керуючий партнер Юридичної фірми Результат Максим Полішкевич. Cherkasy IT Cluster наводить головні тези із виступу.

Про перевірки Держпраці

Найбільш ефективна – якісна комунікація з інспектором на початку перевірки. Працівники інспекції праці обов’язково мають зареєструватися в журналі перевірок. Раджу такий журнал завести. Нереєстрація в такому журналі є однією з підстав недопуску до перевірки. Повноваження інспектора можна і варто перевіряти на сайті Державної служби України з питань праці. Це дасть можливість “виграти час”, щоб викликати адвоката або юриста.

Цивільно-правова угода – більше не аргумент для інспектора. Слід уважно аналізувати зміст ваших правовідносин: чи отримує людина фіксовану винагороду, чи є в неї інші джерела доходу, чи працює вона за графіком, на чиєму обладнанні виконувалися робота. Угоди потрібно ретельно готувати, вони мають бути виписані без ознак трудових відносин. 

Якщо перевірка планова, на певній визначеній підставі, інспектор має право перевіряти лише ті речі, які чітко визначені в підставах ведення перевірки. За умов зловживання своїм правом, такі дії можуть бути оскаржені у суді.

Не можна просто ігнорувати інспекцію. За недопущення передбачені штрафи, вони немаленькі. Співпрацювати з інспекторами необхідно, але бажано, щоб ця співпраця відбувалася на ваших умовах.

Про новий Трудовий кодекс

Нині розгляд цього питання відкладено, але враховуючи те, з якою інтенсивністю законопроект готувався, після карантину до нього точно повернуться.

Трудовий кодекс істотно змінює співвідношення прав і обов’язків співробітника і роботодавця. Старий Кодекс законів про працю був дуже радянським. Багато хто не хотів мати справу з найманими працівниками не скільки через податки, стільки через складнощі у звільненні найманого працівника. Трудовий кодекс передбачає можливість звільнити працівника день у день без надання пояснень. Але якщо не дотриманий термін попередження, вимагається сплата певної компенсації. Зараз це питання буде легітимізовано новим Трудовим кодексом.

Передбачається існування трудового договору (контракту), істотно відмінного від того, який ми маємо зараз. Зараз це формальність, фікція. Тут же передбачається, що існуватиме справжній договір із визначенням справжніх умов співпраці роботодавця і працівника, де будуть реально врегульовані правовідносини: робота віддалено, графік, преміювання, відпустки та інші речі, які зараз вирішуються або усно, або наказами роботодавця. Договір допомагає вирішити проблему регулювання.
 
Законодавець передбачає дуже широкі повноваження інспекції праці, більші, ніж у поліції чи СБУ. Кодекс передбачає, що інспектор праці може зайти будь-куди, де він вважає, що здійснюється незаконні трудові відносини або відбувається порушення прав працівника. Якщо поліцейському чи працівнику Служби безпеки треба ухвала суду, щоб прийти до вас у офіс, то інспектор праці зможе прийти без будь-якої судової ухвали і вимагати, щоб його допустили. У випадку недопущення він складе акт про недопуск і притягне вас за це до адміністративної відповідальності, наклавши величезне адміністративне стягнення. Передбачається, що інспектор праці зможе від вас, ваших контрагентів вимагати надання будь-яких документів, інформацію фінансового характеру.

За новим кодексом цивільно-правові угоди, як і раніше, повинні виключати ознаки трудових відносин. Жодної системності, фіксованості платні. Має бути залежність оплати від результату, а не від процесу. 

Про проект закону “Маски-шоу стоп-3”

Законопроект значною мірою направлений на захист безпосередньо ІТ бізнесу. У ньому дається визначення комп’ютерної техніки, інформації як речовому доказу, поняття чітко розмежовуються.

Для вилучення техніки тепер потрібна пряма вказівка слідчого судді, який надає ухвалу про доступ до речей, документів. 

У законопроєкті є максимально чіткі критерії, в яких випадках можливе вилучення комп’ютерної техніки. Логіка така: комп’ютерна техніка може бути вилучена, лише якщо інформація з неї не може бути отримана без пошкодження цієї техніки.

Якщо у вас запаролений комп’ютер і ви відмовляєтесь надати доступ до вашого комп’ютера – це чи не єдиний випадок, коли можна у вас вилучити техніку. Але навіть у цьому випадку техніку мають повернути після того, як інформацію буде скопійовано. Дуже чітко означено, що якщо у вас вилучають техніку, ви маєте право для себе скопіювати інформацію. 

Пропонується введення персональної відповідальністі особи, яка вилучала техніку, за збитки, завдані вам унаслідок таких дій. Прямі та непрямі збитки тепер можуть бути компенсовані. 

Якщо вам не залишають техніку, то мають дати обгрунтоване пояснення, яка шкода може бути завдана кримінальному провадженню, чому у вас її забирають до себе на склад, а не можуть лишити вам не відповідальне зберігання. Оскаржувати вилучення техніки можна в апеляційній інстанції. Персональна відповідальність, на думку авторів законопроекту, має відбити бажання в тих, хто хоче вилучати незаконно техніку, це робити.

Що треба знати про форс-мажор?

Верховна Рада прирівняла карантин до форс-мажору. Якщо у вас є підстави посилатися на форс-мажор, ви мусите попередити про це свого контрагента та звернутися у Торгово-промислову палату.

Форс-мажор істотно залежить від того, які деталі у вас прописані в договорі. Не можна сказати, що будь-яка обставина непереборної сили є форс-мажором. Ваш договір може чітко визначати, що у вас є форс-мажором. Може бути або загальне визначення (що це таке), або конкретний перелік: потоп, пожежа, страйк, зміна законодавства. Якщо у вас узагальнене формулювання, користуйтеся без перешкод. 

Майте на увазі, що форс-мажор дає право на порушення термінів. Тобто якщо ви обіцяли щось зробити на 1 квітня, на час карантину можете зсунути дедлайн. Це не буде порушенням зобов’язання. Але це не означає, що ви не повинні виконувати зобов’язання перед розробниками, клієнтами. Тобто форс-мажор звільняє від штрафних санкцій за невиконання зобов’язань у визначений час, але не звільняє від самого виконання в цілому.

Верховна Рада звільнила ФОПів від сплати ЄСВ. Так, за два місяці його можна не платити. Але податок із доходів усе одно доведеться сплатити.

Якщо у вас власне приміщення, ви звільняєтеся від сплати податку за нерухомість. Якщо у вас власна земля – звільняєтесь від сплати за користування землею. Це фактично всі пільги, які український Уряд зміг надати бізнесу на березень-квітень.

Найманих працівників можна відправити у відпустку за власний рахунок. Можете перевести на неповний робочий день, віддалену роботу з дому. Відправляючи людей працювати з дому, будьте обережні з контрагентами в частині гарантій збереження інформації. Використовуйте захищені мережі, щоб не втратити важливу інформацію. 

Також усі користувачі майна звільняються від орендної плати внаслідок неможливості використання майна. Але ця норма неоднозначна. Якщо в офісі стоїть ваша техніка, хоч один розробник працює, ваш орендодавець усе одно несе експлуатаційні витрати на його утримання. Вести перемовини про повне невикористання офісу є нелогічним. Норма про часткове зменшення орендної плати – більш прийнятна. Якщо ви не хочете платити взагалі, можете послатися на форс-мажор і перестати платити. Але після карантину вас дожене або обов’язок розрахуватися за цей період, або конфлікт із орендодавцем і виселення. Може також не оминути і судовий позов про стягнення коштів за цей період. Рекомендую вести перемовини з вашими орендодавцями, наполегливо вимагайте знижки.

 

Теги