Учасники IT Kids побачили життя ІТ компанії зсередини

Дата:

Найактивніші учасники навчального проекту IT Kids мали змогу на власні очі побачити, як працюють ІТ спеціалісти в Черкасах. У п’ятницю 11 дітей разом із менторами побували на екскурсії в черкаській ІТ компанії Default Value.

– Мене дуже цікавить програмування. Зараз ХХІ століття, вік технологій. На уроках інформатики у школі я відмінник. Коли дізнався, що таке програмування, і що тут люди отримують високу винагороду за свою роботу, дуже захотілося вивчати його, щоб у майбутньому стати програмістом, – говорить 11-річний учасник IT Kids Олександр Василенко.
На мові програмування Scratch хлопець нині створює новорічний квест.

За словами шестикласника, найбільше в ІТ компанії його вразила атмосфера.

– Я навіть не одразу повірив, що це все для програмістів. У них є xbox, щоб відволіктися, власна кухня, настільні ігри як теніс чи футбол, – каже Саша.
Близько години зі школярами спілкувався директор компанії Default Value Роман Козуб. Він розповів про компанію, зазначивши, що нині команда становить більше 50 осіб. Головний “фокус” Default Value спрямований на розроблення онлайн-магазинів.

– У моїй юності було таке уявлення, що програміст – це людина з великими окулярами, сколіозом і обов’язково у светрі, – зі сміхом сказав Роман. – Ні, сьогодні айтішники мають зовсім інший вигляд. Зазвичай це люди, які цікавляться спортом, проактивні, намагаються змінювати світ навколо. Це розумні люди, яким небайдуже. Мабуть, саме за це я люблю ІТ сферу і радий, що присвятив себе саме цьому.

Він також наголосив, що сьогодні ІТ – це не лише програмування, а й низка супутніх професій, серед яких – дизайнер, менеджер, тестувальник та інші. Окремо Роман Козуб наголосив на тому, що сьогодні ІТ сфера активно розвивається і постійно потребує нових кадрів. Тож порадив школярам активно працювати над собою, розвиватися у сфері, а також вчити англійську мову. Адже це та мова, на якій спілкуються більшість замовників у галузі.

– Діти не зовсім розуміли, що таке ІТ до того, як прийти на курси. Коли вони почали навчатися, їм сподобалося. Але що вони побачили? Взаємодію з комп’ютерами і людьми, які вчили їх програмуванню. А я хотів, щоб вони побачили роботу зсередини. Бути просто програмістом – це одне, а працювати у команді – зовсім інше, – говорить завідувач відділення інформаційних технологій бізнес-коледжу, один із ініціаторів проекту IT Kids Владислав Хотунов.

Випускний цього сезону запланований уже на вівторок, 17 грудня. Цього разу участь у проекті взяли 47 школярів. Фінальні проекти змогли зробити 37 дітей. За словами Хотунова, кожного сезону рівень учасників – вищий.

– Дуже багато дітей уже вдома намагаються навчатися. Половина з тих дітей, які прийшли до нас на курси, намагалися зробити вдома сайт самотужки або за допомогою конструктора, або самостійно, щоб побачити, який вигляд має код.

Проект IT KIds уже кілька років реалізують Cherkasy IT Cluster та Черкаський бізнес-коледж за підтримки всеукраїнської мережі клубів кодування Code Club UА. Цього разу в ньому беруть участь півсотні школярів, які протягом трьох місяців вивчали Scratch, а також HTML і CSS.

 

Теги