Кіра Рудик: Лідерство в ІТ – як побудувати мільярдний стартап

Дата:

Нещодавно в Черкасах побувала народна депутатка, ex-COO компанії Ring Ukraine Кіра Рудик. 

Cherkasy IT Cluster наводить найцікавіші тези з виступу Кіри Рудик під час зустрічі із ІТ спільнотою міста.

Три головних правила стартапу

Документуйте відносини

Коли у вас маленький стартап і майже нічого нема, це здається дурною тратою часу. Але повірте, коли ви станете успішними, отримаєте якісь гроші, якщо у вас не було чітких записаних домовленостей, це може зруйнувати вашу компанію.

Дорожіть репутацією

ІТ – ринок дуже маленький. Якщо у вас є можливість розійтися погано – не робіть цього. Якщо у вас є спокуса комусь не доплатити грошей – це погана ідея. Це вас рано чи пізно наздожене. Ви завжди будете брендом, який ви продаєте. Тримати його у чистоті – дуже важливо.

Дбайте про працівників

Якщо мене спитають, що важливіше: гарний офіс чи гарна кавомашина, я завжди буду за останнє. Адже це демонструє, що вам небайдуже, яку каву п’ють працівники вашої компанії. 

Про жінок в ІТ

Жінкою-керівником бути непросто. З одного боку, якщо ти поводишся як жінка, м’яко, емоційно, то тебе сприймають як слабкого керівника, з яким легко домовитися. У такому разі ти отримуєш любов, але не отримуєш поваги. Якщо ти ведеш себе як керівник, жорстко, вимогливо, чітко, отримаєш повагу, але не отримаєш любові. Вихід: підтримувати одна одну і бути прикладом. Щоразу, коли ви робите якусь круту річ і говорите про неї, ви робите це не лише для себе, а й для жінок, які дивляться на вас.

Про потенціал ІТ

ІТ – друга за обсягом експортна індустрія в Україні. Ми всі звикли сприймати Україну як аграрну країну. Тобто все, що ми виростили на землі, годує нас. Насправді у спину аграрній промисловості “дихає” ІТ. І це можливість зробити нашу країну технологічною, де в нас немає обмежень.

У 2018 році в Україну ІТ галузь принесла 4,5 млрд доларів. Минулого року – 5 млрд доларів. Цього року буде ще більше. Галузь росте семимильними кроками.

 

Теги