У Черкасах може з’явитися центр розвитку креативної економіки

Дата:

Коворкінг, навчання і проведення івентів. У Черкасах може з’явитися центр розвитку креативної економіки

Місце, де народжуються ідеї та є простір для їхньої реалізації. Саме таким осередком у Черкасах може стати центр розвитку креативної економіки, створення якого обговорюється вже другий рік. Реалізувати його планують на базі будівлі “Політпросвіти”. Втім процес забуксував – депутати обласної ради так і не проголосували за старт реалізації проекту.

Центр креативної економіки – це місце, де молодь може безкоштовно отримати якісні консультації, відвідувати навчання, курси, мати простір для креативу та реалізації своїх ідей у сферах, що базуються на інтелекті і творчості: ІТ, виробництво, медіа, різні види мистецтва, інжиніринг, наукові дослідження та розробки, дизайн. Проект є некомерційною ініціативою, що об’єднує бізнес, державу та міжнародних партнерів задля розвитку середовища, що примножуватиме соціальний капітал області. 

Для ІТ сфери такий центр може стати осередком для проведення лекцій, івентів, коворкінгу, об’єднавши в одному місці зацікавлену молодь і створивши сприятливу екосистему для її розвитку. 

Технічний директор команди Master of Code Богдан Сергієнко говорить, що нині одна з найбільших проблем, що гальмує подальший розвиток ІТ ком’юніті в Черкасах – відсутність місця для проведення різноманітних заходів. Зараз, аби провести захід, компанії та IT Cluster здебільшого орендують приміщення обласної філармонії, а зустрічі зі студентами відбуваються безпосередньо в університетах. 

– Якщо в колишній “Політпросвіті” зроблять принаймні зони, на яких можна проводити якісь експо, а також там буде нормальний зал для проведення конференцій – це буде дуже круто. Це вирішить проблему з організацією не лише івентів ІТ, а всіх подібних заходів.

Корисним центр буде для молоді та дітей, які хочуть реалізувати теоретичні знання на практиці.

– Люди є, вони сидять по кафе та квартирах, а жодного коворкінга, де вони б могли проводити свої заходи та івенти, немає, – розповідає заступник голови Черкаської ОДА Роман Карманнік. – У центрі планується зробити ще й невеликі виробничі майстерні для того, щоб люди могли друкувати на 3D принтері свої перші розробки; організувати курси робототехніки для дітей, а у перспективі – додати й підприємництво. Тоді вийдуть молоді люди із інженерним та підприємницьким мисленням, які започаткують власний бізнес чи виробництво.

Водночас при створенні такого простору варто особливу увагу звернути на організаційний аспект. 

– Там має бути інфраструктура для проведення заходів різного масштабу, – зазначає про перспективи створення центру Богдан Сергієнко. – Якби там був комунальний коворкінг-спейс, куди можна було б прийти записатися й вони зробили мінімальну верифікацію, то це було б круто. Студенти мали б місце для зборів. Там можуть проводитися й заняття від IT Cluster. Тоді це буде в одному місці:  можна прийти й подивитися на графік, заздалегідь спланувати. 

За словами Романа Карманніка, створення центру розвитку креативної економіки в Черкасах обговорюється вже другий рік. За останньою моделлю державно-приватного партнерства, загальне фінансування проекту – в межах 100-150 млн грн. Це ще не проектно-кошторисна документація, а попередня оцінка. 

– Із них до 5 млн грн потрібно виділити з обласного бюджету, аби розробити проектно-кошторисну документацію. Оскільки це комунальна власність області, відповідно, власник замовляє проектно-кошторисну документацію. Близько 100 млн грн – це державний бюджет і близько 30 млн грн – кошти приватних партнерів, – розповідає Роман Карманнік. – Насправді у нас вже були попередні домовленості стосовно оплати техніко-економічного обґрунтування – близько 1 млн грн. Це кошти міжнародних організацій. 

Водночас на сесії обласної ради, що відбулася 12 червня, депутати, які могли дати старт проекту, навіть не розглянули його. 

– В обласної ради просили дати дозвіл на розроблення техніко-економічного обґрунтування. Це досить суттєвий документ, до розробки якого залучаються фахівці високого рівня, серед яких і представники київських та міжнародних організацій. Він не коштував би обласній раді ні копійки. Але на сесії це питання навіть не схотіли розглядати, – зазначає заступник голови Черкаської ОДА. 

Викликає побоювання в депутатів і те, чи не зруйнує проект Черкаський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, який базується в “Політпросвіті”. 

– Ми переглянули близько десятка будівель, де б міг розташовуватися центр, радилися із представниками креативних індустрій. Будівля “Політпросвіти” найбільш підходила за місцем розташування та наявною інфраструктурою, – говорить Роман Карманнік. – Також переживають за знесення школи з перекваліфікування держслужбовців. Водночас у нас навіть був елемент, що передбачав їхнє навчання по-новому, по-ефективному. Ми дивилися приклади Польщі, Ізраїлю та інших європейських країн. 

Він додає, що при створенні проекту орієнтувалися саме на те, аби залучити майбутній фінансовий ресурс в обласну комунальну власність. Адже це змогло б покращити стан таких будівель, оновити їх. 

Попри складнощі, творці проекту не збираються зупинятися. Реалізовувати проект центру розвитку креативних індустрій будуть і надалі. Якщо ж підтримки з боку обласної ради не буде, розмістити його можуть на базі державної власності. 

Теги