Черкаські студенти вчилися відрізняти правду від фейків

Дата:

Піар-менеджерка Cherkasy IT Cluster та співзасновниця інтернет-видання “18000” Єлєна Щепак поділилася зі студентами бізнес-коледжу порадами щодо медіаграмотності. Захід відбувся у межах серії профорієнтаційних лекцій StudITOpen.

– У сучасному світі дуже важливо вміти розрізняти правду від фейків. Особливо гострою ця проблема стала з початком російської агресії на Сході України. Частими є випадки свідомих “вкидів” з боку Російської Федерації, мета яких – дискредитувати ситуацію в Україні, – зазначила Єлєна Щепак.

Для перевірки подібної інформації вона порадила ресурс StopFake. Проект створили активісти у 2014 році. Відтоді і до сьогодні мета його роботи – перевірка інформації. що стосується воєнних дій на Сході, а також розвінчування міфів, які з’являються навколо українських військових. Окрім того, на сайті є пізнавальні відео, подкасти та тест, що допоможе визначити, наскільки легко тебе інформаційно обманувати.

Також Єлєна порадила студентам бути обережними із вибором ресурсів, з яких отримувати інформацію.
– Сьогодні в інтернеті є низка сайтів-зливних бачків. Найчастіше саме в них з’являються фейки, які опісля передруковують більш серйозні ЗМІ. Таким чином фейк набуває “серйозності” і викликає більше довіри в читачів. “Зливні бачки” часто можна впізнати завдяки тому, що в них містяться новини з гучними заголовками, – пояснила журналістка.

Серед таких видань вона назвала From-UA, АНТИКОР, Знай.ua.

Медійниця порадила студентам читати протягом дня принаймні три видання, з яких отримувати інформацію. Визначити ЗМІ, яким варто довіряти, може допомогти Інститут масової інформації. Саме він моніторить роботу журналістів і щороку створює рейтинг ЗМІ за рівнем дотримання журналістських стандартів. Не варто забувати й про місцеві новини. Їх, як і загальнонаціональні, слід отримувати із декількох джерел інформації.

Окрім того, журналістка порадила студентам бути обережними із пабліками.

– Знаю, що сьогодні молодь часто черпає новини саме з пабліків. І це має своє пояснення: часто новини там подаються фаново, весело з прикольними відео. Але не завжди інформація в них є достовірною, – додала Єлєна Щепак.

Що стосується новин зі світу тех, то для їхньої перевірки слід знати англійську мову. Адже часто контент, що публікують українські медіа, є перекладом з іноземних видань.