Рекомендації по внесенню змін до №4303-д від Громадської Ради

Дата:

Громадська рада при Міністерстві цифрової трансформації, до складу якої входить Cherkasy IT Cluster, надала свої рекомендації щодо внесення змін до законопроєкту №4303-д. Лист було направлено після зустрічі представників громадської ради із міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим.

До внесення фінального варіанту законопроєкту, що регламентуватиме роботу Дія.City, у залу Верховної Ради громадська рада просить врахувати три ключові проблеми і вирішити їх.

  • Комплексна пакетна реформа з гарантованим задекларованим Міністерством цифрової трансформації податковим навантаженням. Ідеться про гармонізований запуск рамкового, податкового та захисного законопроєктів на задекларованих вимогах щодо регуляцій та гарантованого податкового навантаження. Представників ІТ індустрії просять включити до робочої групи з розроблення податкового законодавства.
  • Проблема у роботі з ФОПами. Громадська рада пропонує, аби ФОПи лишали за собою право працювати поза Дія.City. Оскільки профільне міністерство погоджується лише на перехідний період, повинна бути чітко окреслена його тривалість задля запобігання тиску на ІТ індустрію та сповільнення темпів її зростання.
  • Проблеми для малого та середнього бізнесу. Згідно з законопроєктом, у Дія.City зможуть увійти лише ті компанії, до складу яких входять, як мінімум, дев’ять штатних одиниць або гігів, що створить проблеми та додаткову бюрократію для невеликого бізнесу. До рівня середнього кваліфікованого доходу компанії також не береться винагорода ФОПам – Громадська рада пропонує дозволити вступати в Дія.City зі 100% ФОП та враховувати винагороду ФОП до середнього кваліфікованого доходу.

Окрім того, громадська рада пропонує прибрати із законопроєкту пункт про проведення обов’язкового аудиту компанії для участі в Дія.City, оскільки це створить додаткове значне фінансове навантаження для малих та середніх ІТ компаній.

З повним текстом звернення можна ознайомитися тут shorturl.at/hvXZ1

Теги