Позиція Cherkasy IT Cluster щодо спеціального правового режиму ДІЯ.СІТІ

Дата:

Cherkasy IT Cluster висловлює свою позицію щодо спеціального правового режиму, запропонованого Міністерством цифрової трансформації

Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров разом зі своїм заступником Олександром Борняковим презентували ІТ спільноті законопроєкт № 4303.

Створення окремого правового режиму для стимулювання розвитку ІТ-галузі Дія.City (який формалізований як законопроект 4303 – “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні”) призвело до активних дискусій серед широкого кола експертів індустрії. Зокрема, публічних, після публікації петиції. Як представники Черкаської ІТ спільноти не можемо залишитися осторонь запропонованої моделі.

Cherkasy IT Cluster входить до громадської ради при Міністерстві цифрової трансформації. Разом з іншими членами громадської ради ми неодноразово надавали свої пропозиції до вдосконалення законопроєкту, наголошували на ризиках, які можуть виникнути в разі ухвалення проєкту закону в поданій до Верховної Ради редакції.

Cherkasy IT Cluster як громадська спілка є об’єднанням і представником малого та середнього бізнесу. Тому головною метою своєї діяльності вбачаємо стратегічний розвиток саме цієї частини ринку. Проаналізувавши зареєстрований законопроєкт та враховуючи усі аспекти запропонованої концепції Дія.City, Кластер не може підтримати ініціативу.

Вбачаємо такі ризики для розвитку малого та середнього ІТ бізнесу:

  1. Збереження наявної моделі ФОП для роботи ІТ-компаній і запобігання тиску з метою набуття членства в Дія.Сіті. На сьогодні ні в концепції, ні в законопроєкті ми не вбачаємо механізмів для усунення цих ризиків, які є досить критичними для бізнесу.
  2. Модель Дія.City передбачає лише часткове залучення ФОП-ів до співпраці, а перехідний період у 2 роки не є достатнім для переформатування бізнесу під GIG- контрактерів. Саму концепцію GIG повністю не формалізовано. Незрозуміло як вона буде корелюватися із чинним трудовим законодавством.
  3. Вимога щодо щорічних спеціальних аудиторських звітів матиме для малих та середніх ІТ-компаній значне додаткове фінансове навантаження.
  4. Вимога до резидентів у пунктах про середню винагороду для спеціалістів у розмірі 1200 євро і мінімальну кількість штатних/GIG-працівників – 9 осіб є неприйнятною для малих та середніх ІТ-компаній і може стати перепоною в набутті резидентства в Дія.City.
  5. На наше переконання, концепція не передбачає стратегічного розвитку малого та середнього ІТ-бізнесу на заявлені строки.

Зі свого боку висловлюємо свою повагу до Міністерства цифрової трансформації у бажанні розвивати ІТ галузь на глобальному ринку та імплементувати певні зміни у законодавство. Спільно із усією індустрією готові підтримати системні реформи у тих напрямках, які будуть впливати на стратегічний розвиток індустрії. А також брати участь у профільних обговорення щодо правових аспектів її функціонування.

 

Теги